Goede voornemens 

1 januari 2021. Een nieuw jaar, nieuwe kansen en hierbij vaak ook de nieuwe Goede voornemens. Misschien doe je inmiddels al niet eens de moeite meer om ze op te stellen. Het algemene beeld dat we namelijk van deze voornemens hebben is dat ze falen. Voorbeeld hiervan? Overvolle sportscholen begin januari, om eind februari weer leeg te zijn. Doelen, ambities en dromen die we hebben voor het nieuwe jaar, zijn vaak weer verloren vlak nadat het nieuwe jaar is begonnen.

Misschien heb je het zelf al wel eens meegemaakt. Je start met de intentie om dit jaar dingen écht anders te gaan doen, maar je zet niet door. Hierbij is het gemakkelijk om direct met excuusjes te komen waarom het toch een jaartje opgeschoven wordt of misschien gooi je het wel op je gebrek aan discipline. Either way: dit gaat je niet verder helpen.

Goede voornemens worden elk jaar gemaakt omdat een nieuw jaar voelt als een nieuwe kans. We hebben een gevoelsmatige nieuwe start waarop we ‘alles’ anders kunnen gaan doen. 1 januari is net als elke andere dag in de maand maar gewoon een dag, alleen geven wij hier een hele andere betekenis aan. Dit is een vergelijkbaar idee als het op maandag starten met je voeding op orde maken: je hebt een gevoelsmatige nieuwe kans. Dit gevoel kan best in je voordeel werken doordat het je hoop kan geven dat het met een nieuwe start ook anders kan. Echter is verandering, ook niet met een nieuwe kans, nog altijd moeilijk.

Wat deze voornemens versterkt is dat we vaak aan het einde van het jaar de tijd nemen om even te reflecteren. Je kijkt eens terug naar het voorgaande jaar en wat dit voor je gebracht heeft en welke veranderingen er hebben plaatsgevonden. Dit samen met een nieuwe start is een sterke trigger om je leven een nieuwe richting in te drukken. Je hebt namelijk al de tijd genomen om te kijken waar je weg komt, waar je gelukkig mee bent en wat je graag anders zou zien. Een heel gek moment om aan het einde van het jaar of begin van het nieuwe jaar met nieuwe doelen te komen is het dus helemaal niet.

Om een goede resolutie te maken, wil jij verder kijken dan naar een droomuitkomst. Veranderingen zijn moeilijk en vergen dus een goede voorbereiding en wat doorzettingsvermogen. Hieronder volgen een aantal zaken waar je dan ook over na wilt denken.

Wat is het dat je graag wil bereiken

Om een goede resolutie op te stellen die relevant is voor jou kun je kijken naar wat jij nou eigenlijk graag wilt. Je kunt naar vorige jaren en waarover je wel en niet tevreden bent. Wat zijn dingen waarover je ontevreden bent? Wat wil je graag verbeteren? Wat verander je graag? Kijk hierbij naar iets wat jij zelf belangrijk vindt, niet naar wat een ander belangrijk vindt. Dit vergroot de kans dat jij hier ook daadwerkelijk mee aan de slag blijft gaan.

Kijk eens naar je verwoording

We zijn van nature negatief. We stellen graag wat fout ging, wat anders moet en wat we vooral niet willen. Maar wat wil je nou juist wel? Even een paar voorbeeldjes:

  • “Ik wil meer gaan bewegen” in plaats van “Ik wil niet meer zo vaak lui op de bank zitten”
  • “Ik wil me fitter voelen” in plaats van “ik wil niet meer zo dik en beperkt in mijn bewegingen zijn”
  • “Ik wil een gezondere relatie met voeding” in plaats van “Ik wil geen eetbuien meer”

Zie je het verschil?

Maak je doel concreet!

Zonder dat een doel concreet is gemaakt is het erg moeilijk om hier doelgericht naar toe te werken. Een voorbeeld van een vaag doel is “ik wil rijk zijn”. Wil je hiermee veel geld hebben? Veel vrienden? Waardevolle mensen om je heen? Hoeveel geld? Hoeveel vrienden? Hoeveel waardevolle mensen? Vraag eens bij jezelf door om erachter te komen wat het concreet is dat je graag bereiken wilt.

  • Wanneer heb jij je doel bereikt?
  • Wat zijn dingen die je anders doet als jij je doel bereikt hebt?
  • Hoe voel jij je, wanneer je dit doel bereikt hebt?

Set deadlines

Een voorbeeldje uit het powerliften: een sterke motivator om hard te trainen is een wedstrijd die op de planning staat. Dit komt omdat je een keiharde deadline hebt, waarbij jij niet de mogelijkheid hebt om deze te verzetten. Wanneer jij niet precies weet wat er moet gebeuren en hierbij ook geen deadlines stelt geef jij jezelf ruimte om uit te gaan stellen. Zet   voor jezelf een deadline om te voorkomen dat jouw doel voor het komende jaar een meerjarenplan gaat worden.

Hierbij is het ook van belang dat je voor jezelf in kaart brengt wat er voor nodig is om dit doel te bereiken. Wat ben jij bereid om te doen voor dit doel en wat wil jij er niet voor opgeven? Hierbij wil je concrete stappen noteren, maar ook kijken naar hoe realistisch dit is. Stel je hebt een doel gerelateerd aan afvallen, dan zou je kunnen stellen dat je hiervoor geen alcohol meer moet drinken. Wanneer je echter enorm kan genieten van een wijntje in het weekend kan dit een extreem moeilijke stap zijn. Als jij weet dat jij in het weekend af en toe een wijntje wilt gaan pakken, is dit misschien ook niet een goede stap voor jou om te noteren. Verbied jezelf geen dingen waarvan je weet dat dit je niet lukt.

Welke kennis en vaardigheden heb je nodig

Er is een reden waarom je doelen nog doelen zijn en niet al bereikt zijn. Wat zijn vaardigheden die jij als persoon nodig hebt om deze doelen te bereiken? Stel jouw doel is om wat af te vallen, wat is er dan nodig om af te vallen? Hoe zorg jij er voor dat je een gezond voedingspatroon hanteert? Hoe maak je hier een gewoonte van? Hoe kun jij bewegen implementeren op een manier die leuk én doelgericht is? Heb je hiervoor hulp nodig? Van wie?

Welke obstakels kom je tegen?

Vaak start je extreem sterk aan je nieuwe doelen, maar duurt dit slechts tot een eerste tegenslag. Welke tegenslagen verwacht je te gaan tegenkomen? Is dit je gewicht dat niet zo snel zakt als je wilt? Een gemiste training? Weestand van mensen die jouw doelen onzin vinden of er niet in geloven? Bij weerstand gaat er in veel gevallen een knop om. Je hebt ‘gefaald’ en dus zal je je doel niet realiseren. Je weet dat deze momenten gaan komen, het is simpelweg onderdeel van het proces. Deze obstakels zijn waarom jij gaat leren en uiteindelijk juist dichter bij je doel komt. Wat ga je doen om alsnog door te gaan, wanneer je deze obstakels tegenkomt?  Hoe ga je ervoor zorgen dat die knop niet om gaat?

Zet het op papier!

Slechts een klein deel van de mensen schrijft doelen en het plan dat hierbij hoort daadwerkelijk uit. Noteer je doelen en zet deze in het zicht, zodat je dagelijks herinnert wordt aan wat je wilt en hoe je dit gaat bereiken.

Je hoeft het niet alleen te doen

Je mag om hulp vragen. We noemden eerder al dat je waarschijnlijk kennis en vaardigheden zult nodig hebben om jouw doelen te bereiken. Vaak zijn er mensen die gespecialiseerd zijn in het behalen van jouw doelen en is het ook zeker verstandig om deze om hulp te vragen. Zij kunnen je vaak helpen om op een efficiëntere manier naar jouw doel te werken, je steunen in het proces en een schop onder je kont verkopen wanneer jij dit nodig hebt. Heb jij iemand nodig die jou verantwoordelijk houdt? Een stok achter de deur? Iemand die jou voorziet van de noodzakelijke kennis? Onderdelen van het bereiken van je doel die je uit handen kunt en wilt geven?

Door hulp te vragen kun jij het proces naar je doel versnellen en heb je iemand waar je op kunt terugvallen wanneer het moeilijk wordt. Wil jij in het nieuwe jaar nou graag sterker worden? Afvallen? Fitter worden? Meer spiermassa bouwen? Misschien is online personal coaching dan wel iets voor jou! Liever zelf aan de slag met een trainingsprogramma en leren hoe jij jouw trainingen kunt optimaliseren? Misschien is Project Beresterk dan wel iets voor jou! Van beide trajecten kun je via onderstaande link in een video zien wat anderen hierover te vertellen hebben.

Bekijk ook deze artikelen

Training

Open Dag Beresterk – 22 April 2023

Bij Beresterk weten wij hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor een weerbaar leven. Deze weerbaarheid komt niet zo aanwaaien, maar is een zeer persoonlijke strijd die wij de afgelopen [...]

Training

Tijdens de lockdown werken aan een krachtig en gezond lijf bij Beresterk!

Wij zouden Beresterk niet zijn als wij niet bij de huidige lockdown situatie direct in mogelijkheden waren gaan denken. Ondanks dat de mogelijkheden die we hebben beperkt zijn, zijn ze [...]

Training

Supplementen

Supplementen: dé manier om snel resultaat te behalen (of om snel je geld door de wc te spoelen?). Hoe dan ook, het is een goudmijn voor de fitnessindustrie. Ze worden [...]

Deel je reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij ook resultaat?

Laat ons hieronder weten waarmee we je kunnen helpen. Dan nemen we binnen 24 uur contact met je op voor meer informatie.

Naam
Je telefoonnummer
Email adres
Waarmee kunnen we je helpen?
0 of 350