Oefeningen filmen 

Oefeningen filmen

Het filmen van je oefeningen – in het begin vooral heel ongemakkelijk, maar desondanks zeker de moeite waard. Wij vragen al onze cliënten om door deze periode van ongemak heen te gaan, simpelweg omdat het filmen van je oefeningen erg veel voordelen met zich meebrengen. Of we het nu over een beginner hebben die nieuwe oefeningen heeft, of een vergevorderde sporter die een bewegingspatroon al jaren uitvoert: vrijwel iedereen doet er goed aan om de oefeningen in de gym te filmen. Je kunt je oefeningen laten checken door je coach op allerlei zaken, zoals oefeningstechniek of de bewegingsuitslag. Ook kun je het zelf als feedbackpunt gebruiken van de hoeveelheid inzet die je levert.

Oefeningstechniek

Dat je oefeningstechniek erg belangrijk is, evenals het uitvoeren van een beweging over de totale bewegingsuitslag, is inmiddels wel duidelijk. Je laat flinke progressie liggen door één van beide niet op orde te hebben. Hier wil je eigenlijk zo snel mogelijk inzicht in hebben, zodat je direct kunt ingrijpen en aanpassingen kunt doorvoeren. Gebruik deze kennis in je voordeel en leg je oefeningen vast zodat je hier regelmatig naar kunt kijken. Hiernaast bied het je nog meer voordelen. Je kunt zo tussen je sets in bevestiging krijgen dat je de oefeningen inderdaad correct uitvoert. Wellicht zijn er nog wat kleine verbeterpunten (en die zijn er bijna altijd!), dan geven deze video’s je de mogelijkheid de puntjes op de i te zetten.

Hoeken

Wat hierbij van belang is, is dat je altijd ervoor zorgt dat de bewegingen goed duidelijk zichtbaar zijn. Kijk altijd even naar welk gewricht beweegt in de oefening die je uitvoert en of deze goed in zicht is. Een algemene suggestie betreft hoeken:

Zijkant

Oefeningen zoals squats, deadlifts, calf raises, bankdruk-bewegingen en varianten op deze bewegingspatronen kun je het beste van de zijkant filmen. Op deze manier kun je de diepte, het zogenoemde ‘bar path’ en de positie van de rug, knie en heup goed zien. Ook staande oefeningen voor het bovenlichaam zoals een overhead press en isolatie-oefeningen zoals de bicep curl zijn geschikt om van de zijkant gefilmd te worden (mits de plates hier niet voor het gewricht zitten met barbell oefeningen.

45 graden hoek

Oefeningen als de hip-thrust of afgeleiden hiervan kun je het beste filmen vanuit een hoek van 45 graden. Vanaf de zijkant kunnen wij enkel de schijven zien en kunnen wij onmogelijk zien wat te stand van zowel het bekken als de onderrug is.  

Voorkant

Bij filmen vanaf de voorkant kan gedaan worden om gripbreedte te zien, als ook als de beweging van de knie in een beweging als bijvoorbeeld een squat.

Achterkant

In video’s van de achterkant kun je gripbreedte en stand vaak goed zien.

Ook zonder trainingspartner

Voor het filmen van je oefeningen ben je overigens geen dedicated gym-partner nodig, je kunt dit prima zelf. Je kunt hier uiteraard een tripod voor gebruiken, maar je kunt ook je telefoon op selfie-modus ergens tegenaan zetten. Vind je het vervelend dat de muziek uitvalt wanneer jij je camera aanzet? Dan kun je of via Snapchat filmen, of een app zoals Mideo (no-spon) aankopen waarbij de muziek doorloopt tijdens het filmen.

Bekijk ook deze artikelen

Training

Open Dag Beresterk – 22 April 2023

Bij Beresterk weten wij hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor een weerbaar leven. Deze weerbaarheid komt niet zo aanwaaien, maar is een zeer persoonlijke strijd die wij de afgelopen [...]

Training

Tijdens de lockdown werken aan een krachtig en gezond lijf bij Beresterk!

Wij zouden Beresterk niet zijn als wij niet bij de huidige lockdown situatie direct in mogelijkheden waren gaan denken. Ondanks dat de mogelijkheden die we hebben beperkt zijn, zijn ze [...]

Training

Supplementen

Supplementen: dé manier om snel resultaat te behalen (of om snel je geld door de wc te spoelen?). Hoe dan ook, het is een goudmijn voor de fitnessindustrie. Ze worden [...]

Deel je reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij ook resultaat?

Laat ons hieronder weten waarmee we je kunnen helpen. Dan nemen we binnen 24 uur contact met je op voor meer informatie.

Naam
Je telefoonnummer
Email adres
Waarmee kunnen we je helpen?
0 of 350