Smelling salts 

Smelling salts

Maximale kracht wordt door veel factoren bepaald, waarvan hoeveelheid spiermassa eveneens als de vaardigheid om dit aan te sturen er twee zijn. Mentale voorbereiding en de psychologische opwinding spelen hier ook een rol. Voor die laatste twee kunnen preworkout supplementen, waarvan cafeïne een belangrijk bestanddeel is, worden gebruikt. Ook het gebruik van zogenoemde smelling salts is iets wat met regelmaat wordt ingezet. We zullen binnen dit artikel naar smelling salts verwijzen via AI, wat staat voor ammonia inhalant.

Wat zijn AI’s en hoe werken ze?

AI’s bevatten ammonia zouten, welke worden geïnhaleerd vlak voordat er prestatie geleverd dient te worden. AI’s worden niet als doping gezien, maar mag binnen het powerliften niet worden gebruikt binnen het zicht van het publiek (aldus de IPF). Na het inhaleren van de AI vindt er een directe irritatie van de longen en neusholte plaats, wat ervoor zorgt dat je sneller gaat ademen. Doordat je sneller gaat ademen, neemt je hartslag toe. Dit zorgt ervoor dat je sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt, welke jouw lichaam voorbereid op stressvolle situaties. Hormonen zoals adrenaline komen vrij, wat er voor zorgt dat jij meer alert en gefocust bent. Dit effect houdt aan voor minder dan 1 minuut.

Je sympathische zenuwstelsel activeren vlak voordat je zou gaan liften zou voordelig zijn voor het liften. Wanneer je een AI inhaleert vlak voor een zware deadlift heb jij jezelf al een eerste stressor gegeven wat jouw lichaam voorbereid op wat er gaat komen. Hoe logisch dit mechanisme ook mag klinken, wat zegt het onderzoek hier over? Is dit effect echt aanwezig of is het een placebo effect?

Wat zegt het onderzoek?

Binnen het onderzoek naar het aantal herhalingen dat gedaan kon worden door een lifter op 85% van de 1RM bankdrukken en squatten werd geen significant voordeel gezien voor lifters die AI’s gebruikten (Richmond et al., 2014). Onderzoek van Bartolemei et al. uit 2018 liet zien dat er wel een positief effect werd gezien in de snelheid waarop kracht werd geproduceerd. Dit zou een voordeel kunnen zijn voor gewichtheffers, maar in mindere mate voor powerlifters, aangezien die prestatie gebaseerd is op maximale kracht en snelheid hier een minder grote rol speelt. Er werd ook geen effect gevonden bij het inhaleren van AI voor de uitkomst van de deadlift 1RM.

Persoonlijke variatie

Er is nog ongelooflijk weinig onderzoek gedaan naar AI’s. Vrijwel iedereen herinnert zich de eerste keer nog dat hij/zij AI’s inhaleerde door het gevoel alsof je net vol in je gezicht bent geslagen. Je neus brand en je ogen tranen. Dit op zichzelf heeft uiteraard ook zijn effecten op jouw lift. Voor de één ‘helpt’ dit om meer kilo’s te tillen (los van of dit effect komt door het placebo effect of niet), een ander is volledig afgeleid door dit gevoel. Hier zou je mee moeten experimenteren om te ontdekken of het wat voor je doet. Een must is het in ieder geval niet.

Realiseer je ook dat ammonia gas giftig is in grote hoeveelheden. AI’s bevatten extreem lage doseringen, maar nog altijd wel ammonia. AI’s wil je dan ook niet continu inzetten, maar alleen inhaleren op speciale momenten (denk aan een 1RM op competitie of in training). Een groot nadeel van AI’s is dat ze blessures (vooral hersenschuddingen) moeilijker identificeerbaar maken. Bovendien wordt er gesuggereerd dat AI’s ervoor zorgen dat atleten vaker een gewicht proberen te liften waar ze niet de kracht voor hebben en dus falen.

Bekijk ook deze artikelen

Training

Open Dag Beresterk – 22 April 2023

Bij Beresterk weten wij hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor een weerbaar leven. Deze weerbaarheid komt niet zo aanwaaien, maar is een zeer persoonlijke strijd die wij de afgelopen [...]

Training

Tijdens de lockdown werken aan een krachtig en gezond lijf bij Beresterk!

Wij zouden Beresterk niet zijn als wij niet bij de huidige lockdown situatie direct in mogelijkheden waren gaan denken. Ondanks dat de mogelijkheden die we hebben beperkt zijn, zijn ze [...]

Training

Supplementen

Supplementen: dé manier om snel resultaat te behalen (of om snel je geld door de wc te spoelen?). Hoe dan ook, het is een goudmijn voor de fitnessindustrie. Ze worden [...]

Deel je reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij ook resultaat?

Laat ons hieronder weten waarmee we je kunnen helpen. Dan nemen we binnen 24 uur contact met je op voor meer informatie.

Naam
Je telefoonnummer
Email adres
Waarmee kunnen we je helpen?
0 of 350