Type motivatie > hoeveelheid motivatie 

Type motivatie > hoeveelheid motivatie

Ik denk dat alle fanatieke sporters de “hoe blijf je zo gemotiveerd”- vraag met enige regelmaat krijgen. Het antwoord? Niet.

Motivatie is een erg algemene term en kent vele verschillende varianten. Welk einddoel heb jij in je hoofd die je gaat bereiken door meer te sporten? 

  • Wil jij jezelf verder ontwikkelen als atleet in deze sport?
  • Denk je dat je door het uitvoeren van deze sport met een ander soort mensen in contact komt?
  • Denk je dat je fysiek gezien aantrekkelijker gaat worden?

Wat is hier de reden van?

  • Denk je dat dit je zelfvertrouwen een boost geeft?
  • Gaat het je meer energie geven gedurende de dag?
  • Ben je er van overtuigd dat jouw omgeving je leuker vindt?

Door vragen als deze voor jezelf te beantwoorden kun je ontdekken wat precies het onderliggende type motivatie voor je is.

Intrinsiek vs. extrinsiek

Intrinsieke motivatie (ook vaak ‘goede’ motivatie genoemd): je doel is gebaseerd op je eigen verlangens. Jij gaat ergens aan werken omdat jij denkt dat het resultaat (en de weg hier heen) jou voldoening geeft. De uitkomst vind jij ZELF belangrijk.

Extrinsieke motivatie (ook vaak ‘slechte’ motivatie genoemd): het doel is minder gebaseerd op eigen verlangens, maar is afhankelijk van sociale normen waar je aan wilt voldoen. Voldoen aan deze norm zorgt er voor dat anderen je leuker vinden (denk je). De nadruk ligt hier vooral op uitkomst, zoals een fysiek plaatje of bepaald lichaamsgewicht. Gedrag is vaak een beetje een vergeten factor.

Grijs gebied

Het is vrijwel nooit zo zwart-wit als dat het in eerste instantie lijkt. Dit is ook voor motivatie het geval. Er is sprake van een continuüm, die van geen motivatie tot aan intrinsieke motivatie loopt. Extrinsieke motivatie is niet bij definitie slecht, zeker niet als je verder in het spectrum richting intrinsieke motivatie komt. Het kan dan ook zeker helpen om je doelen te herformuleren. Is er een manier waardoor je dit meer richting intrinsieke motivatie kunt krijgen, zodat jij je meer identificeert met je gestelde doelen.

Even een voorbeeld: stel nou, je hebt als doel dat je geld wilt verdienen (wie niet). Dit heel erg gefocust op het eindplaatje, namelijk inkomsten. Je kunt dit doel meer in harmonie brengen met je andere doelen, je identiteit en je waarden door dit geld te verdienen door werk te doen waar jij een passie voor hebt.

Hoe ga jij er voor zorgen dat je motivatie niet je valkuil wordt?

Bekijk ook deze artikelen

Training

Open Dag Beresterk – 22 April 2023

Bij Beresterk weten wij hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor een weerbaar leven. Deze weerbaarheid komt niet zo aanwaaien, maar is een zeer persoonlijke strijd die wij de afgelopen [...]

Training

Tijdens de lockdown werken aan een krachtig en gezond lijf bij Beresterk!

Wij zouden Beresterk niet zijn als wij niet bij de huidige lockdown situatie direct in mogelijkheden waren gaan denken. Ondanks dat de mogelijkheden die we hebben beperkt zijn, zijn ze [...]

Training

Supplementen

Supplementen: dé manier om snel resultaat te behalen (of om snel je geld door de wc te spoelen?). Hoe dan ook, het is een goudmijn voor de fitnessindustrie. Ze worden [...]

Deel je reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij ook resultaat?

Laat ons hieronder weten waarmee we je kunnen helpen. Dan nemen we binnen 24 uur contact met je op voor meer informatie.

Naam
Je telefoonnummer
Email adres
Waarmee kunnen we je helpen?
0 of 350