Jouw doel met betrekking tot afvallen: er is meer dan het nummertje 

“Ik wil over 3 maanden 10 kilo kwijt zijn.”

Met dit doel is niets mis. We weten precies wat de bedoeling is. Hier zou je, om er echt een plan naartoe te gaan schrijven, bij kunnen uitrekenen hoeveel gewicht er elke dag verloren zou moeten zijn. Je hebt dan een heel gericht plan opgedeeld in kleine stapjes.

Een probleem: je bent geen robot waarin je alles constant kunt houden behalve je inname. Je lichaamsgewicht schommelt.

Jouw lichaamsgewicht schommelt

Tuurlijk is het goed om een richtlijn te hebben, om te weten wat je +/- moet neerzetten om je doel te bereiken. Het probleem is echter dat je lichaamsgewicht mega complex is. Je hebt hier geen (exacte) invloed op.

Wat jouw lichaamsgewicht over een langere periode doet, ofwel wat de trendlijn is, heb jij volledig in de hand. Van dag tot dag kun je het beïnvloeden, maar niet volledig controleren. Je gewicht fluctueert om zo ongelooflijk veel redenen, denk alleen al eens aan je vocht- en zout-inname, de temperatuur buiten of het feit of je wel of niet een zware training hebt gehad.

Wanneer jij wilt afvallen en jezelf dagelijkse, gaan deze soms tegenvallen. Misschien niet eens omdat jij niet de juiste dingen hebt gedaan, maar omdat je lichaamsgewicht fluctueert. Dit kan je enorm ontmoedigen. Door in plaats van een dag-doel al te gaan voor een weekgemiddelde haal je deze onzekerheid er al deels uit.

Er zijn meer wegen naar Rome, zo ook voor gewichtsverlies. Vervang je doelen betreft gewichtsverlies in getallen eens in doelen die betrekking hebben op je gedrag.

Welke zaken jij wèl direct invloed op hebt

  1. Consistenter de juiste keuze maken

Allemaal willen we graag grote dingen bereiken. Hierdoor neigen we vaak in extremen te duiken. Dit is leuk voor een dag (of twee), maar is niet iets wat je consistent volhoud. Welke keuzes zie jij jezelf volgend jaar nog maken? Probeer deze veranderingen te implementeren en deze keuzes ook consistent te maken. Stop niet na twee weken, zet door!

  1. Mindset shifts

Hoe jij omgaat met bepaalde situatie’s kan een wereld van verschil maken. Door te werken aan het vermijden van bijvoorbeeld de ‘alles-of-niets’ gedachte kan een wereld van verschil maken. Werk aan je eigen vertrouwen om verandering te maken. Jij hebt het echt zelf in de hand!

  1. Het ontwikkelen van een ondersteunende omgeving

Een omgeving die op de hoogte is van jouw doelen en hierin jou kan ondersteunen kan het een stuk gemakkelijker maken. Ga eens voor jezelf na: wie kan ik nog informeren? Heb ik mensen om mij heen die mijn doelen proberen te saboteren? Kan ik daarover eens met ze in gesprek gaan?

  1. Gewoontes aanleren die je doelen ondersteunen

Niemand denkt na over tandenpoetsen. Probeer zo ook gewoontes te maken van gezondere keuzes. Standaard een stuk fruit mee in de broodtrommel, ’s avonds een uur voor bedtijd de telefoon weg of een stukje wandelen in je pauze. Hierbij hoort natuurlijk ook het afleren van gewoontes die jouw doelen in de weg staan!

  1. Kleine overwinningen

Kijk eens wat je al bereikt hebt. Hoe heb je dit gedaan? Kun je dit op andere gebieden die nog wat minder goed gaan ook toepassen? Wees hiernaast ook trots op de progressie die je hier al hebt weten te behalen: vier je overwinningen!

Bovenstaande zaken kun jij direct beïnvloeden. Hoe ga jij ervoor zorgen dat jij bovenstaande factoren gaat implementeren voor jouw grotere doel?

Bekijk ook deze artikelen

Training

Open Dag Beresterk – 22 April 2023

Bij Beresterk weten wij hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor een weerbaar leven. Deze weerbaarheid komt niet zo aanwaaien, maar is een zeer persoonlijke strijd die wij de afgelopen [...]

Training

Tijdens de lockdown werken aan een krachtig en gezond lijf bij Beresterk!

Wij zouden Beresterk niet zijn als wij niet bij de huidige lockdown situatie direct in mogelijkheden waren gaan denken. Ondanks dat de mogelijkheden die we hebben beperkt zijn, zijn ze [...]

Training

Supplementen

Supplementen: dé manier om snel resultaat te behalen (of om snel je geld door de wc te spoelen?). Hoe dan ook, het is een goudmijn voor de fitnessindustrie. Ze worden [...]

Deel je reactie


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij ook resultaat?

Laat ons hieronder weten waarmee we je kunnen helpen. Dan nemen we binnen 24 uur contact met je op voor meer informatie.

Naam
Je telefoonnummer
Email adres
Waarmee kunnen we je helpen?
0 of 350